Ready, Steady, Go! – activitate educativă în cadrul programului #ErasmusDays
Cu ocazia #Erasmus Days 2024, la Școala Gimnazială “Miron Costin’ din Galați, România, a fost organizată o activitate sportivă plină de energie și entuziasm, la care au participat peste 100 de elevi din patru clase de învățământ primar, cu vârste cuprinse între 8 și 11 ani. Sub sloganul „Ready, steady, go!”, copiii și-au testat abilitățile fizice, spiritul de echipă și fair-play-ul în cadrul mai multor ateliere sportive.
Activitatea a fost coordonată de cadrele didactice Pagu Gabriela, Stan Cornelia, Stănilă Camelia și Roșu Liliana, iar invitatul special, prof. de atletism la Liceul cu Program Sportiv Galați, dna instructor sportiv Chitu Marlena, le-a oferit copiilor indicatii prețioase privind organizarea si executarea corecta a exercitiilor propuse si coordonate și i-a motivat pe parcursul întrecerilor.
Copiii au fost împărțiți în echipe și au parcurs șase ateliere sportive, fiecare cu provocări diverse. Atelierele au inclus probe de alergare de viteză, sărituri în lungime, aruncarea mingii, ștafete, trasee cu obstacole și jocuri de echilibru, toate menite să le dezvolte abilitățile motrice și să-i ajute să colaboreze. La final, toți copiii au fost recompensați cu medalii pentru participare și efortul depus.
Activitatea a fost un adevărat succes, iar copiii s-au bucurat de o zi specială în spiritul sportului și al colaborării europene promovate de programul Erasmus+.
#ErasmusDays – Împreună pentru succes!
#ErasmusDays – Împreună pentru succes! Tehnici de comunicare creativă şi socializare prin activităţi outdoor
Evenimentul #ErasmusDays organizat la Școala Gimnazială “Miron Costin” din Galați, a fost un motiv de diseminare a tehnicilor creative propuse în cadrul cursurilor de formare organizate de Quarter Mediation, Assen, Olanda şi Edu2Grow, St. Julian Malta în cadrul proiectului Erasmus+ Împreună pentru o comunitate şcolară de succes! 2023-1-RO01-KA122-SCH-000120827, la care au de trei profesori pentru învățământ primar: Lupu Adina, Rusu Camelia, Stanilă Camelia, Tritean Loredana Raluca, Teodor Mihaela.
Pentru a valoriza bunele practici dobândite, s-au realizat activităţi cu circa 100 de elevi din învățământul primar şi gimnaziu. Prima a vizat realizarea unei comunicări eficiente (stând spate în spate, elevii comunicau aşezarea pieselor TANGRAM după modelul dat), totodată şi a unui mediu relaţional favorabil învăţării. Cea de-a doua activitate a urmărit un joc de cunoaştere şi socializare între elevii a două clase, prin intermediul unui joc muzical, derulat în afara clasei.
A treia activitate a reunit reprezentanţi ai Consiliului Elevilor de gimnaziu care au avut o dezbatere privind modalităţi de comunicare eficientă şi interrelaţionare pentru performanţa şcolară.
Activităţile şi-au atins obiectivele, reuşind să evidenţieze sentimentul acceptării diferenţelor, al contribuţiei individuale la produsul comun, iar ludicul a asigurat starea de bine în contextul învăţării şcolare.
Publicare ghid conferinţă „Împreună pentru o comunitate școlară de succes”
În cadrul proiectului Erasmus+ „Împreună pentru o comunitate școlară de succes”, ref. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000120827, s-a organizat de Școala Gimnazială „Miron Costin” din Galați, conferința finală a proiectului, ca eveniment de diseminare a experiențelor didactice sub forma unei publicaţii, care poate fi accesată gratuit pe termen nelimitat accesând linkul http://lectura.bibliotecadigitala.ro/?p=6889 Aceste materiale despre experienţe didactice ale profesorilor implicaţi direct în proiect, ale celor care au derulat activităţi în cadrul altor proiecte europene (inclusiv eTwinning) sau profesori din alte ţări ca Turcia sau Republica Moldova, constituie un punct de referinţă pentru o comunicare de natură ştiinţifică în domeniul şcolar, programul Erasmus+ facilitând colaborarea între instituţiile şcolare la nivel naţional şi internaţional.
Conferinţă internaţională „Împreună pentru o comunitate școlară de succes”
În cadrul proiectului Erasmus+ „Împreună pentru o comunitate școlară de succes”, ref. 2023-1-RO01-KA122-SCH-000120827, s-a organizat de Școala Gimnazială „Miron Costin” din Galați, conferința finală a proiectului, ca eveniment de diseminare a experiențelor didactice dobândite în contextul proiectelor facilitate de programul ERASMUS+. Fiind prezente cadre didactice au fost evaluate activităţile proiectului, măsura în care obiectivele propuse s-au realizat prin raportare la crearea unui climat educativ favorabil învăţării, a progresului şcolar al elevilor care au înregistrat un nivel redus de achiziţie în activitatea curentă, precum şi impactul pe care l-a avut asupra profesorilor derularea proiectului în şcoală: implicarea unui număr mai mare de cadre didactice în proiecte eTwinning, formarea unui grup intern de lucru pentru scrierea de proiecte Erasmus+, colaborarea şi diseminarea tehnicilor noi dobândite în cadrul cursurilor de formare în diverse contexte şcolare. Au fost reunite sub forma unei publicaţii cu ISBN materiale despre experienţe didactice ale profesorilor implicaţi direct în proiect, ale celor care au derulat activităţi în cadrul altor proiecte europene (inclusiv eTwinning) sau profesori din alte ţări ca Turcia sau Republica Moldova. Ghidul conferinţei urmează să fie pus la dispoziţie gratuit în format online. În concluzie, conferinţa a pus bazele unei comunicări de natură ştiinţifică în domeniul şcolar, programul Erasmus+ creând astfel posibilităţi multiple de colaborare între instituţiile şcolare la nivel naţional şi internaţional.
Lansare – Ghid de bune practici “Educație centrată pe elev, pentru remedierea dificultăților de învățare”
În urma experienţei de formare a 10 cadre didactice în cadrul proiectului Erasmus+ “Împreună pentru o comunitate școlară de succes” nr. 2023-1-RO01-KH122-SCH-000120827, a atelierelor de formare a profesorilor şi elevilor cu scopul eficientizării actului didactic proiectat în performanţele şcolare ale elevilor, a fost redactat un material care reuneşte exemple concrete de scenarii didactice de succes. Această carte în format digital “Educație centrată pe elev, pentru remedierea dificultăților de învățare. Ghid de bune practici privind utilizarea instrumentelor digitale în învățământul primar și gimnazial” reprezintă un real sprijin în activitatea de predare, oferind modele de activităţi validate prin implementarea acestora la clasă, apreciind realist impactul strategiilor folosite atât în învăţământul primar, cât şi gimnazial.
Conferința Internațională „Împreună pentru o comunitate școlară de succes”, 6 septembrie 2024
Conferința finală a proiectului este un eveniment de evaluare a rezultatelor de diseminare a experiențelor dobândite în contextul proiectelor facilitate de programul ERASMUS+.
Reunim sub forma unei publicaţii cu ISBN materiale despre experienţe didactice, sub forma unui schimb de bune practici în educaţie, în cadrul conferinţei internaţionale programate pe 6.09.2024, în cadrul proiectului Erasmus+„Împreună pentru o comunitate școlară de succes”,2023-1-RO01-KA122-SCH-000120827, organizat de Școala Gimnazială „Miron Costin” din Galați.
Participarea este GRATUITĂ, regasiţi toate detaliile în anunţul de mai jos.
Aşteptăm pe email lucrările dvs până pe 01.09.2024!
Resurse educaţionale digitale
“Împreună pentru o comunitate şcolară de succes/Together for a Successful School Community” ERASMUS+ ref. 2023-1-RO01-KH122-SCH-000120827 proiect finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale A.N.P.C.D.E.F.P.. Nici Uniunea Europeană și nici A.N.P.C.D.E.F.P. nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rPlvCDkeO7C_GQQp5SlF26XHft8YnWhwzaThScwAI1E/edit?usp=sharing