Mobilităţi pentru formarea cadrelor didactice
Activitățile de formare vor veni în întâmpinarea nevoilor fiecărui elev de a înregistra un progres semnificativ în parcursul școlar, chiar dacă întâmpină unele dificultăți cognitive, afective sau comportamentale. Conținutul activităților planificate se va concentra pe descoperirea acelor tehnici de lucru și modalități de interacțiune care să creeze un climat de siguranță, o comunicare sinceră și eficientă în relația dintre profesor și elev, într-un cadru școlar caracterizat de profesionalism și respect. Parcursul formativ al personalului implicat, prin rețeaua de relații și responsabilități de la nivelul școlii (profesori mentori, profesori debutanți, profesori în curs de susținere a examenelor pentru obținerea gradelor didactice) va fi urmat de unul practic, de exersare a competențelor dobândite în vederea atingerii obiectivelor urmărite, rezultatele constând într-o augumentare a interesului elevilor pentru activitatea de învățare și înregistrarea unui progres individual semnificativ.
Cursul 1. "How to use digital technologies, art, outdoor activities and /or games, team work and peer learning in education in a creative way" are o durată de 7 zile, se derulează în Assen, Netherlands, se concentrează pe dezvoltarea competențelor digitale, adaptate nevoilor nivelului de lucru al fiecărui participant, îmbinate cu elemente transversale din arii curriculare diferite: Arte, Științe, Științe sociale. Cursul face un inventar al metodelor și tehnicilor moderne care apelează la un stil interactiv de lucru diferențiat, pe grupe de lucru, pe centre de interes, astfel încât elevul este evaluat într-un cadru mai puțin formal, creându-se contexte în care își poate dezvolta stilul propriu de lucru.
Cursul 2 "Inclusive Classroom through ICT" este programat a se derula timp de 7 zile, în Grecia și este potrivit personalului care interacționează cu elevii, folosind backgroundul personalității lor pentru construirea armonioasă a grupului (învățător, diriginte, psihopedagog, coordonator proiecte educative, antibullying etc.) Țintele cursului sunt de a dezvolta competențele profesionale necesare pentru a construi un grup incluziv în propria clasă. Participanții vor înțelege mai bine realitățile diferite ale elevilor și modalitatea de a le transforma în unele pozitive, de susținere. Ei vor exersa instrumente și vor crea resurse care să stimuleze includerea persoanelor cu mai puține oportunități.
Cursul 3. "Vitamin C boosts education!"Cursul, având o durată de 7 zile, derulat în Portugalia, se adresează personalului care lucrează cu elevi preșcolari și școlari de nivel primar și de gimnaziu, urmărind ca instrument de bază în educația nonformală coachingul, pentru îmbunătățirea motivației concentrării, dezvoltării competențelor cheie. Se vor identifica strategii de gestionare a situațiilor neprevăzute, conflictuale, să cultive empatia, asumarea unor responsabilități individuale, dar și la nivelul grupului, să identifice nivelul de stres și să cultive buna dispoziție în școală, promovând o învățare activă, asumată, pragmatică.
Obiectivele proiectului “Together for a Successful School Community”
1. Optimizarea integrării școlare a elevilor cu tulburări sau dificultăți diverse, materializată în atitudine pozitivă față de școală și rezultate la evaluarea sumativă.
Performanțele școlare ale elevilor sunt influențate nu doar de dezvoltarea intelectuală a acestora sau de factorii psihici interni, ci și de condițiile externe (calitatea pregătirii profesionale a cadrului didactic, strategiile de predare și mijloacele de învățământ folosite pentru facilitarea învățării). Pentru a optimiza rezultatele obținute în integrarea celor 95 de elevi identificați cu tulburări sau dificultăți diverse, personalul școlii va participa la cursuri de formare pentru a învăța și experimenta practici de succes în crearea de curriculum sau strategii noi, creative, care să îmbunătățească atitudinea față de școală, promovând incluziunea și non-discriminarea. Competențele dobândite de personalul didactic si nedidactic la cursurile de formare privind abordarea unor strategii active, colaborative, adaptate diferențiat la nevoile elevilor vor putea fi exersate în activitatea instructiv-educativă. Apreciem că perfecționarea profesorilor va genera schimbări în procesul didactic.
Acest obiectiv va fi considerat atins dacă 75% dintre cei 95 de elevi cu tulburări sau dificultăți diverse, vor obține rezultate mai bune la evaluarea sumativă de la finalul anului școlar, comparativ cu anul școlar anterior, iar raportul anual realizat de psihopedagogul școlar sau de profesor va consemna ameliorarea atitudinii față de școală sau a comportamentelor indezirabile, față de situația descrisă inițial.
2. Creșterea utilizării resurselor digitale și a mijloacelor tehnice în conceperea strategiilor educaționale centrate pe elev.
Pentru atingerea acestui obiectiv, 14% dintre cadrele didactice (10 profesori) vor participa la programe europene de formare continuă, în cursul anului școlar 2023-2024, finalizate cu certificate conform normativelor în vigoare. Implicarea personalului didactic în activități de formare va conduce la îmbunătățirea demersului didactic, prin folosirea de metode și strategii noi în activitatea curentă, adaptate nevoilor elevilor, prin crearea și utilizarea de conținut digital pentru învățare independentă, învățare activă și învățare colaborativă. Urmărim ca tehnologia informațiilor să devină o resursă educațională relevantă, iar mijloacele de care școala dispune să fie exploatate eficient, inclusiv pentru elevii cu tulburări și dificultăți diverse. Prin crearea de către profesorii formați a unor scenarii didactice bazate pe diferențierea/ individualizarea activității și a unor resurse digitale cu acces deschis se va îmbunătăți calitatea actului educațional din școală și din comunitate.
Acest obiectiv va fi considerat ca îndeplinit dacă 100% dintre profesorii participanți la cursurile de formare vor proiecta scenarii didactice bazate pe strategii educaționale centrate pe elev, valorificând diferențele individuale și utilizând resursele digitale create. Ca instrumente de evaluare vom folosi fișele de interasistențe la ore.
3. Îmbunătățirea percepției privind climatul educațional la nivelul elevilor și profesorilor
Experiența subiectivă pe care o au elevii și profesorii în școală crește nivelul de implicare în activitățile de învățare și influențează pozitiv performanțele, fiind reduse problemele emoționale sau comportamentale. Se vor exersa activități în echipă, acțiuni colaborative în școală și în afara ei, dezvoltând un parteneriat real școală-familie-comunitate, în urma căruia elevul să devină mai motivat să învețe. Se vor accesa mai ales resursele digitale îmbinate cu elemente de lucru outdoor, aceste strategii contribuind la crearea unui climat caracterizat de siguranță emoțională și atmosferă de colaborare. Este relevantă pentru acest proiect și colaborarea dintre profesorii mentori și profesorii debutanți, cei în curs de obținere a gradelor didactice sau care au trecut de pe o specializare/ treaptă de învățământ, pe alta. Împărtășirea experiențelor de la clasă, proiectarea în echipă a unor strategii eficiente, legate de problematica tulburărilor de învățare sau comportamentale, interasistențele sunt activități colaborative care vor îmbunătăți climatul educațional. Ne propunem ca implicarea în activități de formare la nivel european să fie o strategie de suport academic, afectiv-motivațional, pentru cadrele didactice aflate în una dintre situațiile menționate.
Percepția comunității școlare asupra activității didactice va înregistra un progres de minim 25 % a rezultatelor obținute prin chestionare de satisfacție a profesorilor și elevilor, în comparație cu chestionarul completat înaintea derulării proiectului.
Perspective educaționale finlandeze pentru speranță, bunăstare și înțelegere sistemică în învățământ
În contextul celebrării #ErasmusDays în perioada 09-14 octombrie 2023, experiența participării la seminarul Erasmus+ TCA "Teaching sustainability competences for hope, well-being, and systemic understanding" merită amintită ca diseminare de bune practici și stabilire de contacte între actori educaționali, în vederea încheierii unor parteneriate europene prin programul Erasmus+.
Evenimentul a fost organizat în primele 4 zile ale lunii octombrie 2023, de către Agenția Națională a Finlandei în colaborare cu Universitatea din Jyväskylä, în locații superbe: campusul studențesc inedit din punct de vedere arhitectural: (Ruusupuisto, Aalto2), cele 3 școli gazdă: Mankola School, Huhtasuo Comprehensive School, Satavuo Ecoschool și obiectivele turistice: rezervația naturală din mijlocul Lacului Päijänne, Savutuvan Apaja și Muzeul de Artă din Jyvaskyla, reunind profesori din Finlanda (15), Suedia (8) și 37 din celelalte state europene.
Acest seminar s-a concentrat asupra educației pentru sustenabilitate, cu accent pe modalitățile practice de promovare a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor necesare pentru dobândirea competențelor de durabilitate. S-au identificat modalități de adaptare a Cadrului european de competențe pentru durabilitate (GreenComp) pentru învățământul primar, punând accent pe exemple concrete. Seminarul a prezentat metodele utilizate în viața școlară de zi cu zi în școlile din Finlanda, luând în considerare cele patru domenii de competență ale GreenComp: valori și angajament, complexitate, ipostazele viitorului și acțiune pentru durabilitate. Au fost abortate teme ca limitările planetei noastre, conexiunea om-natură, participarea activă și învățarea în aer liber, în vederea regândirii perspectivei educaționale pentru noile generații.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România și Salto E&T au facilitat accesul la acest eveniment celor 5 profesori din țara noastră (Galați, București, Cluj, Argeș, Botoșani), prin medierea acestuia pe paginile proprii: https://www.anpcdefp.ro/evenimente și https://salto-et.net/events/
#SustainabilityEducation #ErasmusPlus #eTwinningFIN #JYUnique #JYUWisdom
#ErasmusDays
prof. înv. primar Camelia Stănilă
# ErasmusDays – Împreună pentru o comunitate școlară de succes
Programul Erasmus+ reprezintă o oportunitate pentru învățământul românesc prin faptul că oferă posibilitatea regândirii serviciilor educaționale prin contactul direct al realității autohtone cu cele europene. Școala Gimnazială “Miron Costin” Galați este beneficiar al unui grant Erasmus+, prin proiectul „Together for a Successful School Community”, având numărul de referință 2023-1-RO01-KH122-SCH-000120827. Acesta este un proiect de scurtă durată, care are ca scop implementarea diverselor activități de mobilitate pe o perioadă de douăsprezece luni.
Proiectul care valorizează puterea lui ”Împreună” pentru o comunitate școlară de succes își propune identificarea nevoilor de formare a elevilor care înregistrează rezultate scăzute la învățătură și un comportament nefavorabil învățării școlare și includerea programe de consiliere prin activități de colaborare, de coaching, prin apelul la resurse TIC și la activități de tip outdoor. Finalitatea este reprezentată de îmbunătățirea percepției beneficiarilor (elevi, părinți, profesori, comunitate în general) față de serviciile oferite de școală. În perioada contractuală 02.10.2023-01.10.2024 se vor derula 10 mobilități din învățământul primar și gimnazial pentru formarea continuă a personalului didactic.
Rezultatele proiectului se vor reflecta astfel:
– personal de predare format prin furnizori europeni specializați;
– inserţia noilor tehnologii și strategii didactice în activitatea didactică în scop motivațional asupra elevilor problematici și progresul în evaluarea sumativă;
– chestionare aplicate beneficiarilor (părinți, elevi, profesori), minim 25% progres;
– document cadru intern de formare a personalului școlii prin CEAC și Comisia de formare, ca parte a planului de dezvoltare instituțională;
– resurse educaționale deschise şi planuri de intervenţie personalizată realizate în cadrul proiectului;
– ateliere de lucru la nivel micro ( intern) și macro ( local, județean, național și/sau internațional) prin platforme specializate: iniţiere şi coordonare proiect(e) eTwinning;
– minim 2 proiecte educaționale transdisciplinare naţionale/internaţionale și 2 programe CDȘ bazate pe TIC;
– minim 2 ghiduri metodice de bune practici;
– o conferință de promovare a valorilor psihopedagogice prin parteneriat Erasmus+.
Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale a derulat în luna septembrie 2023 în format fizic și online o reuniune de contractare pentru proiectele de mobilitate de scurta durata KA122-SCH cu scopul informării, consilierii beneficiarilor programelor Erasmus+.
În concluzie, implementarea acestui tip de proiecte susține dezvoltarea organizațională prin furnizarea de experiență internațională furnizorilor de formare și a altor organizații din domeniul educației și formării profesionale.
prof. înv. primar Camelia Stănilă
eTwinning – Ziua Internațională a Fericirii
Parteneriatele internaționale între școli, prin intermediul proiectelor de tip eTwinning, oferă o viziune complexă educației copiilor: unitățile de învățământ din diverse state care valorifică în cadrul școlii principiile europene colaborează, realizând activități comune specifice vârstei elevilor, promovând aspectele naționale în cadrul european. Astfel, gălățeanca Smaranda Brăescu, prima româncă premiată pentru recordul mondial la parașutism în Miami-Florida în 1932, pentru un salt de la peste 7000 de metri, a ajuns model de perseverență, studiu și reușită pentru copiii din țările partenere: Turcia, Macedonia de Nord și România. https://www.youtube.com/watch?v=VPjCWhM77HQ