eTwinning – Ziua Internațională a Fericirii
Parteneriatele internaționale între școli, prin intermediul proiectelor de tip eTwinning, oferă o viziune complexă educației copiilor: unitățile de învățământ din diverse state care valorifică în cadrul școlii principiile europene colaborează, realizând activități comune specifice vârstei elevilor, promovând aspectele naționale în cadrul european. Astfel, gălățeanca Smaranda Brăescu, prima româncă premiată pentru recordul mondial la parașutism în Miami-Florida în 1932, pentru un salt de la peste 7000 de metri, a ajuns model de perseverență, studiu și reușită pentru copiii din țările partenere: Turcia, Macedonia de Nord și România. https://www.youtube.com/watch?v=VPjCWhM77HQ
ESA Education
Agenţia Europeană Spaţială – ESA Education a organizat în perioada 27-28 februarie 2023 un training adresat profesorilor pentru învăţământul primar, dornici să utilizeze la clasă resurse moderne – noţiuni primare de robotică şi automatizare, cu ajutorul Lego WeDo 2.0, Scratch, Python, Astro Pi.
Şcoala Gimnazială "Miron Costin" din Galaţi a reprezentat echipa din România, alături de alte 5 cadre didactice din țară (Ploiești, Petroșani, Buzău, București, Târgoviște) și 19 din Grecia, Spania, Danemarca, Portugalia, construind vehicule din Lego, programându-le să se deplaseze, simulând testarea valorii ph-ului de pe Marte, realizând desene complexe cu Scratch. S-au exersat limbaje de programare de bază pentru identificarea temperaturii ambientale, crearea de imagini, mesaje, instantanee. A fost vizitată baza ESEC-Redu, unde a fost prezentat Galileo, sistemul european de navigație prin satelit, care transmite semnale legate de poziția exactă în timp și spațiu la nivel global și identifică apeluri de urgență de pe întreaga planetă. Pe toată durata cursului, ne-a însoțit cunoscuta mascotă Paxi, prietena copiilor, alături de care explorează misterele spațiului cosmic.
Îmbunătățirea calității educației la Școala Gimnazială ”Miron Costin” prin programul ERASMUS +
În perioada 1- 7 noiembrie 2015 am avut ocazia de a participa alături de colegele mele, prof. Dana Filipache și prof. înv. primar Claudia Ispas la stagiul de formare profesională intitulat “How to motivate students to finalize their compulsory education. Innovative teaching and learning methods for reducing early school leaving in a lifelong learning Society”.
Cursul a fost finanțat în cadrul PROGRAMULUI ERASMUS + – KA1- Learning Mobility of Individuals- School education staff mobility – prin proiectul derulat de Școala Gimnazială „Miron Costin”: Educație PLUS Calitate nr. de referință 2015-1-2001-KA101-014594. Stagiul de formare s-a desfășurat în ASSEN, Olanda, organizatorul fiind Quarter Mediation ( http://www.quartermediation.eu); o instituție implicată în educația adulților, cu sediul principal în Olanda și cu filiale în Turcia, Portugalia, Italia, Malta. Cursul a beneficiat de doi formatori de excepție, Cristina Stefan și Tim Stefan, coordonatori de proiecte educaţionale europene, la acest stagiu de formare participând 27 cadre didactice din România, Malta, Estonia,Spania, Polonia și Portugalia.
Obiectivele de formare au fost centrate pe identificarea de noi metode inovative de învățare, în vederea reducerii abandonului școlar și pe exemplificarea de bune practici pentru motivarea elevilor în finalizarea învățământului obligatoriu.
Programul stagiului de formarea a fost intens și variat, sesiunile plenare au alternat cu workshop-uri. Modalitatea de lucru predilectă a fost organizarea pe echipe, ceea ce ne-a oferit posibilitatea de a interacționa cu ceilalți colegi, de a fi creativi în îndeplinirea sarcinilor.
Activitățile au debutat în sala de conferințe a hotelului Jonge din Assen, cu prezentarea cursanților și a propriilor organizații. A urmat promovarea țărilor reprezentate la acest stagiu, în cadrul activității EUROPEAN FAIR. În zilele următoare s-au abordat teme variate, pornind de la prezentarea și analiza comparativă a sistemelor de învățământ ale țărilor din care proveneau cursanții, precum și prezentarea unor programe de prevenire a părăsirii timpurii a școlii.
În cadrul cursului au fost invitați specialiști olandezi, reprezentanți ai comunității locale și ai departamentului de educație, factori decizionali care ne-au prezentat bune practici privind prevenirea părăsirii timpurii a școlii. La Colegiul Drenthe, invitatii M. Hoogeveen- consilier local Assen- responsabil cu probleme de educație și Sjoukje Meeldijk – account manager – Ministerul Educației ne-au expus două programe de prevenție a abandonului școlar: ”MBO – attention and monitoring” și ”Toekomsloket”, programe cu rezultate notabile în Olanda. Un alt proiect de succes, prezentat ca model de bune practici în cadrul vizitei la Biblioteca publică din .Assen, a fost și ”Q project”, proiect de motivare a elevilor pentru obținerea unor rezultate bune de învățare.
Cursul a oferit exemple de bună practică pentru o gamă largă de metode de predare și învățare inovatoare: învățarea prin practică (learning by doing ), învățarea outdoor, învățarea prin metoda proiectelor, metode interactive, metode neconvenționale, metode interdisciplinare.
Activități demonstrative ne-au fost oferite în cadrul vizitelor efectuate la ICO Centrum voor Knust & Cultuur Assen, Moara ”De Wachter” din Zuidlaren , Universitatea de științe din Assen, Arhiva Drenthe și Fortăreața Bourtange.
Impactul asupra activității personale poate fi apreciat prin utilizarea unor noi tehnici de lucru la clasă, ceea ce conduce la creșterea interesului elevilor pentru școală. Stagiul de formare la care am participat contribuie la creșterea interesului pentru valorile europene, dar totodată a condus și la dezvoltarea competențelor noastre profesionale, lărgirea orizontului personal și dezvoltarea competențelor sociale.
Impactul activității de formare asupra instituției, și asupra elevilor este acela de a fi contribuit la identificarea de noi metode de acțiune necesare formării unor noi competențe în domeniul metodelor de reducere a absenteismului și abandonului școlar. Prin proiectul Educaţie PLUS Calitate, Şcoala Gimnazială ”Miron Costin” doreşte creşterea calităţii forţei de muncă, dezvoltarea competenţele cadrelor didactice astfel încât acestea să asigure accesul elevilor la o educaţie de calitate. Educație de calitate înseamnă, în viziunea acestui proiect, dobândirea de către elevi a competenţelor de bază şi a celor transversale, în scopul continuării studiilor la liceu şi minimizării riscului de părăsire timpurie a şcolii.
În concluzie, această experiență a fost un câștig în formarea noastră, atât pentru activitatea de profesor, cât şi datorită perspectivei diferite pe care am căpătat-o cu privire la dezvoltarea instituției pe care o reprezentăm. A fost un curs bine structurat, bine prezentat, cu aplicații practice interesante și bine organizate, cu profesori formatori excelenți și îl recomandăm tuturor cadrelor didactice interesate de mobilitățile Erasmus + pentru dezvoltarea competențelor și a capacității de inserție profesională.
Director adjunct,
prof. Elena Simona Dumitriu – Școala Gimnazială ”Miron Costin” Galați
PROIECTUL ERASMUS PLUS – Eat Wise
Pagina proiectului http://eatwise.wikispaces.com/
Ţări participante:
– Spania – Ţara Bascilor (Zeberio)
– Bulgaria (Sofia),
– Cehia (Planá nad Luznici)
– Grecia ( Thessaloniki)
– România (Galati)
– Turcia (Osmaniye)
PROIECT ERASMUS PLUS KA – Learning Mobility of Individuals – School education staff mobility – Educaţie PLUS Calitate
Proiectul Educație PLUS Calitate a fost construit cu scopul de a sprijini dezvoltarea principalelor domenii funcționale din şcoală:
1. metode noi de predare
2. dezvoltarea competențelor manageriale
3. dezvoltarea competențelor lingvistice
4. dezvoltarea curriculum-ului prin implementarea de proiecte curriculare noi, bazate pe utilizarea TIC
5. creșterea dimensiunii europeane prin încurajarea dezvoltării de proiecte educaționale internaționale.
Activitatea de formare este împărțită în trei fluxuri si fiecare mobilitate, prin activitățile sale, va contribui la satisfacerea nevoilor identificate, astfel:
– Curs de formare “How to motivate students to finalize their compulsory education. Innovative teaching and learning methods” (Quarter Mediation, www.quartermediation.eu, Olanda,1-7 noiembrie 2015). Cursul oferă exemple de bună practică pentru o gamă largă de metode de predare și învățare inovatoare: învățarea prin practică (learning by doing ), învățarea outdoor, învățarea prin metoda proiectelor, metode interactive, metode neconventionale, metode interdisciplinare
– Curs de formare “Creativity in teaching and training & how to use music, art, ICT and sport in education” (Quarter Mediation, www.quartermediation.eu, Malta, 7 zile, 14-21 noiembrie 2015).
Cursul oferă exemple de bună practică pentru folosirea metodelor de predare interdisciplinare bazate pe muzică, artă, TIC și sport pentru ca învățarea să devină mai motivantă, atât pentru profesori și elevi.
– Curs de formare “Teach, Learn and Quality – internal strategies to improve the educational quality of the school” (Eekhoutcentrum, http://www.erasmusplus-ist.eu, Portugalia, 5 zile, 16-20 mai, 2016). Cursul oferă cunoștințe, metodologie, înțelegerea și competențele necesare pentru îmbunătățirea calităţii educației în Europa prin intermediul managementului educațional de calitate.
Programe şi proiecte internaţionale
Nr. crt. |
Numele programului/ proiectului/ parteneriatului |
Parteneri
|
Perioada |
Responsabili
|
1. |
The Children of Europe Welcome Bulgaria and Romania |
Asciaţia "Child’s friend" cu suportul Ministerului Culturii din Bulgaria, sub patronajul d-lui Vicepreşedinte Angel Marin |
2007 |
Prof. Moineagu Viorica Prof. Râpaş Mihaela |
2. |
Sisteme europene de învăţământ – promovarea talentelor proiect Grundtvig |
A.N.P.C.D.F.P. instituţii de învăţământ din Turcia, Belgia, Franţa, Italia, Spania |
2011-2012 |
Prof. Moineagu Viorica Prof. Râpaş Mihaela |
3. |
Europa – casa noastră |
Asociaţia “Miron Costin” Galaţi Biblioteca franceză "Eugène Ionesco" Centrul de Plasament Nr. 2 Cabinetul de asistenţă psihopedagogică al Şcolii Gimnaziale Nr. 12 “Miron Costin” Galaţi |
mai 2011
2011-2012
|
Prof. Dumitriu Simona prof. Tritean Loredana Prof. Ceapă Svetlana |
4. |
Bringing Ideas into life Comenius Regio |
Bulgaria |
2009-2011 |
Prof. Moineagu Viorica Prof. Râpaş Mihaela |
5. |
European Art and Culture in Early Education |
Anglia, Belgia, Franţa, Spania, Turcia |
2007-2009 |
Prof. Moineagu Viorica Prof. Râpaş Mihaela |
6. |
European Christmas tree decoration exchange |
Central first school Ashington, England, Instituto di cultura e lingua Marcelline Italia, Şcoala Dacia Oradea, Primary school nr 277, Warszawa, Poland, etc. |
2010-2012 |
Prof. Scîntei Liliana Înv. Bârzu Mioara Prof. Goidescu Mioara Înv. Bordei Ionica Înv. Baltariu Elena |
7. |
La belle plume -concours d’écriture
|
TV 5 France auteur de théâtre Emilien Casali Association "Les compagnons balladins Monpellier" France |
2011-2012 |
Prof. Gheorghe Olimpia |