Perspective educaționale finlandeze pentru speranță, bunăstare și înțelegere sistemică în învățământ

            În contextul celebrării #ErasmusDays în perioada 09-14 octombrie 2023, experiența participării la seminarul Erasmus+ TCA "Teaching sustainability competences for hope, well-being, and systemic understanding" merită amintită ca diseminare de bune practici și stabilire de contacte între actori educaționali, în vederea încheierii unor parteneriate europene prin programul Erasmus+.

 

            Evenimentul a fost organizat în primele 4 zile ale lunii octombrie 2023, de către Agenția Națională a Finlandei în colaborare cu Universitatea din Jyväskylä, în locații superbe: campusul studențesc inedit din punct de vedere arhitectural: (Ruusupuisto, Aalto2), cele 3 școli gazdă: Mankola School, Huhtasuo Comprehensive School, Satavuo Ecoschool și obiectivele turistice: rezervația naturală din mijlocul Lacului Päijänne, Savutuvan Apaja și Muzeul de Artă din Jyvaskyla, reunind profesori din Finlanda (15), Suedia (8) și 37 din celelalte state europene.

            Acest seminar s-a concentrat asupra educației pentru sustenabilitate, cu accent pe modalitățile practice de promovare a cunoștințelor, abilităților și atitudinilor necesare pentru dobândirea competențelor de durabilitate. S-au identificat modalități de adaptare a Cadrului european de competențe pentru durabilitate (GreenComp) pentru învățământul primar, punând accent pe exemple concrete. Seminarul a prezentat metodele utilizate în viața școlară de zi cu zi în școlile din Finlanda, luând în considerare cele patru domenii de competență ale GreenComp: valori și angajament, complexitate, ipostazele viitorului și acțiune pentru durabilitate. Au fost abortate teme ca limitările planetei noastre, conexiunea om-natură, participarea activă și învățarea în aer liber, în vederea regândirii perspectivei educaționale pentru noile generații.

            Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale din România și Salto E&T au facilitat accesul la acest eveniment celor 5 profesori din țara noastră (Galați, București, Cluj, Argeș, Botoșani), prin medierea acestuia pe paginile proprii: https://www.anpcdefp.ro/evenimente și https://salto-et.net/events/

#SustainabilityEducation #ErasmusPlus #eTwinningFIN #JYUnique #JYUWisdom

#ErasmusDays

prof. înv. primar Camelia Stănilă